Opstelling van Elektrostatische Luidsprekers

 

 

Elektrostaten zijn dipoolluidsprekers wat betekent dat de plaatsing van de speakers veel invloed heeft op het luistergenot. In algemene zin kan gesteld worden dat een elektrostaat van ruimte houdt. Een veel gebruikte vuistregel is om een 1 meter afstand van de muur te houden. Dat is helaas lang niet altijd mogelijk zodat experimenteren met de plaatsing noodzakelijk is. Dit document kan daarbij een hulpmiddel zijn.

De afstand tot de luisterpositie dient gelijk te zijn. Elekstrostaten laten zich breed plaatsen. Zorg er wel voor dat afstand X nooit groter is dan afstand Y. De luisterhoek dient kleiner dan 60 graden te zijn. In figuur I wordt dit getoond.

 
 

 

Figuur I 
Omdat elektrostaten zowel voor als achter geluid stralen moet hier bij de plaatsing rekening mee gehouden worden. Hierbij geldt dat het weerkaatste geluid de speaker niet mag raken. De correcte hoek wordt aangegeven in figuur II.  
 

 

Figuur II 

Praktisch gezien betekent dit dat hoe dichter een speaker tegen de wand staat, hoe groter de hoek met de muur dient te zijn. Dit wordt indicatief in figuur III getoond.

 

Door deze aandachtspunten in het oog te houden kan een goede eerste plaatsing bereikt worden. Vervolgens is het zaak met kleine veranderingen het optimum van uw voorkeur te bereiken.

 
 

 

Figuur III 
Een complicerende factor ontstaat wanneer er sprake is van een surround-opstelling. Er dient dan goed rekening gehouden te worden met de fase van de voor- en achterluidsprekers. De luidsprekers links, rechts en midden dienen altijd in fase te zijn. Dat betekent dat de plus en min pool bij alle speakers op de zelfde wijze aangesloten dienen te zijn. Staan de achterluidsprekers richting de voor luidsprekers gericht, dan moeten voor en achter in veel gevallen in tegenfase worden gezet. Wat plus is bij de voorluidsprekers dient dan min bij de achterluidsprekers te zijn en visa versa. Dit om te voorkomen dat de achterluidsprekers de voor luidsprekers uitdoven. Het effect van het in tegenfase zetten is erg opstelling- en ruimteafhankelijk. Van situatie tot situatie zal dus proefondervindelijk uitgevonden moeten worden of het in tegenfase zetten tot een luisterverbetering leidt. 

 

 

 
Copyright © 2003 AJV Products & Solutions bv. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 17 February 2005.